Curang Kerana Suami Tiada Duit

Utusan Malaysia, 10/05/09

SAYA Nur berasal dari Kota Bharu, Kelantan. Saya sebenarnya dalam keadaan dilema dan susah hati dengan hidup saya sekarang. Untuk pengetahuan puan saya telah pun bercerai pada bulan Februari yang lalu dan saya hanya tinggal sebulan edah lagi. Masalah saya sekarang ialah saya dan bekas suami masih saling menyayangi dan merindui walaupun kami tidak mempunyai apa-apa hubungan. Kami selalu berbincang untuk rujuk kembali tetapi masalahnya suami saya sudah hilang pekerjaan kerana tertekan dengan penceraian kami dan dia kini hanya bekerja biasa di kampungnya.

Kami telah pun berkahwin lima tahun dan dikurniakan seorang cahaya mata. Sepanjang tempoh perkahwinan kami, bekas suami jarang memberikan nafkah zahir dan juga jarang sembahyang. Kami mempunyai hutang dan kini saya terpaksa tanggung semua hutang itu. Dia selalu tiada duit dan saya tidak tahu ke mana duit dia setiap bulan dan hidup kami selalu susah. Disebabkan keadaan kami, saya telah membuat hubungan dengan lelaki lain dan saya meminta cerai dengannya dan dia dengan hati yang sedih melepaskan saya dengan talak satu.

Akan tetapi dia selalu menghubungi saya minta rujuk kembali. Saya tahu saya berdosa besar kerana mempunyai hubungan dengan lelaki lain dan bekas suami dapat menghidu hubungan kami. Sekarang lelaki itu telah tinggalkan saya dan hidup saya terkapai-kapai keseorangan. Bekas suami memaafkan kesalahan saya dan bersetuju untuk rujuk kembali tetapi dia kini tiada pekerjaan tetap. Keluarga saya juga tidak membenarkan kami rujuk kembali kerana sikap bekas suami saya sebelum ini.

 Apa yang harus saya lakukan? Kami ingin memulakan hidup baru jauh dari keluarga. Tetapi saya takut jika bekas suami ingin mempermainkan saya dan tidak berubah sikap. Patutkah kami rujuk kembali tanpa pengetahuan keluarga saya kerana saya tahu keluarga tidak akan benarkan saya rujuk kembali. Tapi saya ingin menebus kesalahan saya dan ingin memulakan hidup baru bersama suami dan anak. Saya tahu bekas suami saya mempunyai perangai yang tidak elok dan pernah menyakiti hati keluarga saya tetapi perangai boleh diubah jika mahu. Keluarga saya tidak tahu akan cerita yang sebenarnya dan mereka hanya menyalahkan bekas suami dalam hal ini. Saya sangat menyayangi bekas suami dan ingin hidup bersamanya kembali. Keluarga mertua saya faham akan keadaan kami dan mahu kami rujuk kembali tetapi hidup berjauhan dari keluarga. Apa yang harus saya lakukan? Saya betul-betul susah hati sekarang ini. n Nur, Kota bharu, Kelantan.

JAWAPAN: Nur, Wanita perlu bangkit daripada permasalahan keluarga untuk membina jati diri agar berjaya menjadi wanita yang lebih kuat. Kebetulan hari ini merupakan sambutan hari ibu dan Nur boleh meraikan bersama anak tersayang. Komunikasi Nur dan anak boleh mengurangkan sedikit masalah yang sedang dihadapi. Pada peringkat awal, Nur seakan mengikut perasaan hingga melakukan hubungan dengan lelaki lain. Justeru itu, jika ingin membina semula hubungan ini, dasar keimanan dan ketakwaan seharusnya dipegang setiap pasangan dalam mengharungi pancaroba kehidupan.

Ini kerana iman dan takwa akan menerbitkan kesabaran yang tinggi terutama dalam menghadapi konflik rumah tangga dan tahap kesabaran juga secara langsung akan mempengaruhi emosi seseorang dalam membuat sesuatu keputusan pada saat kritikal. Selagi hati dan fikiran bersih, cetusan yang lahir juga menjurus kepada keadaan positif. Dengan cara ini, ia dapat membantu Nur membuat keputusan yang jelas sama ada ingin rujuk semula atau sebaliknya.

~ by Mila on June 16, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: